: ZŠ Juventa > Články 2022/2023 > Vojenské letiště Kbely 4. A

Vojenské letiště Kbely 4. A

Co je to exkurze? Dle naučného slovníku je exkurze slovo původem latinské a znamená vycházku či výlet za účelem studijním a poučným. Např. pomoci si vytvořit lepší představu o jednotlivých profesích, prostředích, prohloubení teoretických poznatků a konfrontace s praxí. Takto velmi stručně by se dala exkurze definovat.

Nyní konkrétně. Dne 2.5. 2023 jsme museli vstávat o něco dříve neboť nás čekala velmi zajímavá exkurze. Mohli jsme se podívat, kam se běžně civilní osoby nedostanou. Na vojenském letišti ve Kbelích měli pro žáky a studenty připravený pěkný program. V hangárech byly vrtulníky různých velikostí, které plní různé funkce záchranářské. Povídali jsme si s mechaniky o jejich práci. Na letištní ploše jsme viděli mnoho vojenských letadel.

Měli jsme i výjimečnou možnost prohlédnout si vnitřní prostory letadla včetně kokpitu, které slouží k přepravě prezidenta ČR, ministrů, významných osobností. Seznámili jsme se i s dalšími profesemi, které zabezpečují bezpečné vzlety a přílety našich letadel a chrání celé letiště.

Protože jsme měli ještě dost času, navštívili jsme i Letecké muzeum Kbely. Je to parádní sbírka letadel, motorů a jiné techniky, spojené s letectvím. Muzeum má více budov a my jsme bohužel neměli tolik času, abychom vše shlédli. Pokud někoho muzeum zaujalo, vřele doporučuji jeho návštěvu. Vstup je zcela zdarma.

Byla to naše poslední exkurze v tomto školním roce. Děti ze 4.A se mohou těšit zase na příští školní rok. Určitě se někam na zajímavá místa podíváme.

Autor: Alena Koňaříková