: ZŠ Juventa > Články 2022/2023 > Záchranná stanice zvířat Huslík na Juventě

Záchranná stanice zvířat Huslík
na Juventě

Začátkem února 2023 se žáci 2. stupně zúčastnili přednášky pracovníků Záchranné stanice zvířat Huslík z Poděbrad, kteří pomáhají mnohým zraněným zvířatům vyléčit se ze zdravotních potíží způsobených člověkem. Tím zvířata dostávají novou šanci na delší život. Po ošetření a doléčení mohou opět dobře létat, běhat či plavat. Pracovníci stanici se snaží většinu zachráněných a vyléčených zvířat vypouštět zpět do volné přírody.

Přednášející přivezli s sebou i různé druhy ošetřených zvířat. První, které nám ukázali, byli ježci východní a západní. Ježek západní je tmavší a bodlinky má hezky uhlazené - není takový rozcuchanec jako ježek východní. Následně jsme se seznámili s drobnými létajícími savci s blanitými křídly – netopýry. K orientaci ve vzduchu používají echolokaci pomocí ultrazvuku. Během přednášky vytvářeli zvláštní zvuky podobné nepříjemnému pískání.

Autor: žáci 8. E

Do záchranné stanice se často dostávají také zranění ptáci jako káňata, vlaštovky, holubi. Nejčastější příčinou jejich poškození je náraz do jedoucího auta nebo zlomení křídel na elektrických drátech vysokého napětí. Na přednášce jsme si mohli pohladit i roztomilé mládě dravce kalouse ušatého a vidět i zraněné nedůvěřivé káně s velkým rozpětím křídel. Někteří žáci už také odváželi zraněné ptáky do záchranné stanice a sice  rorýse.

Pan Burian nám předvedl i hada krajtu mřížkovanou s malým ocasem, kterou našli obyvatelé sídliště mezi paneláky. Pravděpodobně utekla některému chovateli plazů. Mohli jsme si jí pohladit a také položit na krk. Ale pozor, krajta je škrtič a může vás úmyslně nebo neúmyslně uškrtit! Moc jsme se toho nebáli, protože tato krajta byla menší. A tak nás napadlo, že bychom jí mohli nosit kolem krku jako originální šálu =).

Poslední zvířátko, které nám pracovníci přivezli ukázat a mohli jsme si ho pohladit, byl roztomilý králík divoký. Králíci mají malá ouška, kratší nohy a velice jemnou srst. Jejich největším nebezpečím jsou kombajny sekající obilí na polích, které je často zraní.

Pokud v budoucnu najdete nějaké divoké zraněné zvíře, které okamžitě potřebuje pomoc, urychleně volejte záchrannou stanici. Pracovníci vám poradí, jak nejlépe zraněnému zvířeti pomoct. Nebo si co nejdříve pro zvíře přijedou a postarají se o jeho veterinární ošetření a následnou péči.

Díky vybranému vstupnému se nám podařilo sesbírat 20.800 Kč, které jsme po poslední přednášce předali pracovníkům záchranné stanice na ošetřování i krmení zvířat v zimním období. 

Moc děkujeme všem žákům, kteří svým vstupným přispěli na podporu záchrany životů zraněných zvířat!