: ZŠ Juventa > Články Archiv > Články 2023/2024 > Advent v Norimberku 2023

Advent v Norimberku 2023

Na začátku adventu jsme navštívili Norimberk a to hned dvakrát. Přihlásilo se nás totiž rovnou 104 a to bychom se do jednoho autobusu nevešli. V prvním adventním týdnu jsme zažili Norimberk ještě docela nepřelidněný, takže jsme měli dost místa a času nejprve se seznámit s jeho památkami a pak si užít i slavných vánočních trhů. 

Prošli jsme historickým centrem města, navštívili čtvrť řemesel, přešli z jedné části přes řeku Pegnitz do druhé, prohlédli si Krásnou kašnu (Schöner Brunnen)-celou ve zlatě. Vystoupali jsme kolem staré radnice na Císařský hrad, odkud byl krásný výhled na celé město. Cestou zpět jsme neminuli dům malíře Albrechta Dürera, prohlédli si také kostel sv. Sebalda, nejstarší ve městě z počátku 13. století a došli až na Hauptmarkt-Hlavní náměstí s kostelem P. Marie, který nechal postavit náš Karel IV. na místě bývalé synagogy. Počkali jsme si na poledne, kdy se rozezněla ve štítu kostela zvonkohra a daly se do pohybu figury na orloji. Uprostřed štítu sedí velká postava císaře Svaté říše římské Karla IV. a kolem něho krouží 7 kurfiřtů 3x dokola. 

A pak už jsme vyrazili zkoumat vánoční tržiště. Ochutnávali jsme místní speciality, perníčky, klobásky, různé ovoce v polevách a jiné dobroty. Nakoupili jsme drobné dárky pro rodinu i kamarády a den utekl jako nic.

Cestou zpátky jsme ještě vyplnili pracovní list, protože jsme si jeli nejen užít adventní atmosféru, ale také poznávat cizí zemi, její kulturu, historii a zvyky. Už se těšíme, kam nás zavede příští adventní návštěva.

Autoři: žáci ZŠ Juventa