: ZŠ Juventa > Články Archiv > Články 2023/2024 > Chemici olympionici na Juventě 2023/24

Chemici olympionici na Juventě 2023/24

V prosince 2023 a lednu 2024 jsme se mohli my žáci devátých tříd přihlásit do školního kola 60. ročníku chemické olympiády a vypracovat její první – teoretickou část. Následně 8. února 2024 se nás jedenáct žáků zúčastnilo druhé – laboratorní části chemické olympiády a v odpoledních hodinách i třetí – testové části školního kola 60. ročníku CHO.

Byli jsme rádi, že jsme si samostatně vyzkoušeli laboratorní část CHO, při které jsme měli dostatek času na pozorování všech probíhajících chemických změn na sloučeninách. Na jablku jsme mohli poznávat rozdílné oxidační změny, při vystavení účinkům kyseliny citronové, askorbové a citronové šťávy.

Druhý úkol byl založen na pozorování stejnorodých a různorodých směsí, které jsme vytvořili z vody, oleje a lihu a pozorovali jejich reakce po přidávání Lugolova roztoku.

Třetí laboratorní úlohou jsme si vyzkoušeli filtraci citronové šťávy přes rozdrcené černé uhlí. Po celou dobu chemických pokusů jsme se pečlivě chránili laboratorními pomůckami – ochrannými brýlemi a v pláštěm. Musíme říct, že nám to opravdu slušelo =).

Letošní tři části chemické olympiády byly docela náročné, protože hodně zadaných úloh budeme probírat ve výuce až v organické chemii ve 2. pololetí 9. ročníku. Ale přesto se dalo dosáhnout výborných výsledků. Nejvyšší počty bodů se podařilo získat vítězům olympiády, kterými se letos stali:

Všichni tři talentovaní chemici postupují do okresního kola chemické olympiády, která se uskuteční 5. 3. 2023 v Nymburce na Gymnáziu Bohumila Hrabala.

Podrobné výsledky všech účastníků letošního školního kola CHO najdete v přiložené tabulce.

Skvělé studijní dny vám přejí žáci 9. E.

Vyhodnocení