: ZŠ Juventa > Články Archiv > Články 2023/2024 > Cvičení v přírodě 5.A a 5.B

Cvičení v přírodě 5.A a 5.B

Zřícenina hradu Mydlovar je úplná lahůdka pro romantické duše. Nejdříve jsme šli krásnou tichou krajinou z Ostré podél Labe. Mírně svažité břehy přímo vybízely k posezení. Dnešní den byl obzvláště vydařený. Tu a tam na nás spadlo barevné listí. Pozorovali jsme volavku šedou, parazitické houby na odumírajících obrovských topolech, lekníny na vodní hladině. Podél stezky byly naučné cedule. Ke zřícenině vedla cestička lesem. Pak ještě kousek do kopce a byli jsme tam. Hrad postavili z pálených cihel. Ještě dnes tam můžete cihly vidět. Hrad Mydlovar je kulturní památkou. Byl to vodní nížinný hrad. 

A jak to tady vypadalo, když hrad založili? Tak fantazii se meze nekladou. Dokonce se hovoří o tom, že toto místo znala i kněžna Libuše. Hrad vlastnilo mnoho pánů. Hrad byl pravděpodobně napaden v neklidných dobách husitských válek, jelikož jeho majitel pan Puška byl stoupencem husitů. Již více jak 500 let je hrad pobořen a neobýván. Dnes je kulturní památkou.

Potom jsme putovali ke Kostomlatům. Na polích zemědělci orali a hnojili, tak jsme mohli pozorovat i polní podzimní práce.

Byl to báječný den. Trasu pro děti přichystaly paní učitelky Martina Nachlingerová, Alena Koňaříková a paní asistentky Monika Trembošová a Ilona Čechová.

Autor: Alena Kociánová