: ZŠ Juventa > Články Archiv > Články 2023/2024 > Starší žáci přednášejí mladším

Starší žáci přednášejí mladším

Ve středu 13. 3. 2024 na „Den otevřených dveří“ jsme my, starší žáci z 2. stupně, měli možnost přednášet žáčkům na 1. stupni na různá témata. Skupinové prezentace jsme si volně vybírali už v průběhu 1. pololetí v rámci výuky zoologie na hodinách přírodopisu s p. uč. Danicou Jankovou. Kdo se při výuce předvedl jako skvělý řečník, mohl následně přednášet i mladším spolužákům.

Nacvičování prezentací pro mladší trvalo s paní učitelkou dva dny a pak jsme je uměli už téměř bezchybně. Přednášeli jsme zajímavosti ze života medvědů, lidoopů, hlodavců, netopýrů, hmyzožravců i o projevech týrání a nutnosti ochrany zvířat. Vášnivý sběratel minerálů Max Mirdala nás zavedl do světa mineralogie a ukázal nám vlastní sbírku vzácných polodrahokamů.

Zažít poprvé prezentování před jinými žáky než před vlastní třídou, byl velice zajímavý zážitek. Ze začátku jsme si mysleli, že žáci budou neukáznění, ale spletli jsme se a bylo tomu přesně naopak - mladší spolužáci nám úžasně naslouchali a poslušně plnili zadané úkoly.

Nejdřív jsme byli velmi nervózní, ale hned po první hodině nám sebevědomí stouplo. Žáci vůbec nezlobili, byli opravdu šikovní. Dokázali odpovědět skoro na všechny otázky a následně si sladce vycucávali naše bonbonky, které si za správné odpovědi zasloužily =).

Tím, že žáci 1. stupně byly nesmírně zvídaví, hlásili se a dávali pozor, přispělo k tomu, že naše hodiny byly zábavnější a pro nás méně stresující. A povídali jsme si s nimi bez toho, abychom se zasekávali nebo si pletli slova. A dokonce i prvňáčci se nádherně zapojili do přednášky a odpovídali i na těžké otázky. K našim živým hlodavcům - křečkovi, potkanovi a morčeti - se chovali opravdu ohleduplně. Následně se zájmem pracovali i na aktivitách po prezentaci – vybarvovali omalovánky, hledali východ z bludiště i hráli pexeso. Hodně úsměvné bylo, jak všechny třídy reagovaly podobně =). Například, když jsme ukázali video medvěda, jak šplhá na strom, tak všichni byli překvapení, jak rychle to dokáže.

Žáci byli až tak aktivní, že jsme skoro ani nestíhali naši připravenou hru. To nás velice nadchlo, protože to dokazovalo, že mají velký zájem o naše témata. Jsme rádi, že jsme se na tuto akci přihlásili, protože jsme si vyzkoušeli, jaké to je prezentovat pro věkově mladší spolužáky. Zažili jsme hodně velkou zábavu a radost, když jsme žáčkům vše mohli vysvětlovat.

Paní učitelky byly moc milé, pomáhaly nám s vyvoláváním dětí. Moc děkujeme za půjčení zvířátek paní učitelkám Čakurdové a Homolové. A nejvíce děkujeme žáčkům za jejich velký zájem =). Jsme opravdu moc rádi, že jsme si mohli takovou velkou zkušenost zažít!

U přednášení jsme si uvědomili, jak je těžké děti zabavit po celou vyučovací hodinu. Takže pocta všem učitelům, kteří to v pohodě zvládají!

S ostatními spolužáky jsme se shodli, že nás tato akce opravdu bavila. Kdyby byla možnost přednášet mladším i v příštím školním roce, přihlásili bychom se znovu =).

Tak příští rok zase NASHLEDANOU!

žáci 8. D + 8. B + 9. A + 9. C