Let chemiků Juvenťáků na Mars

V únoru 2019 se na naší základní škole Juventě v Milovicích uskutečnilo školní kolo 55. ročníku chemické olympiády kategorie D pro žáky 9. tříd. Probíhalo několik měsíců a žáci soutěžili ve třech kategoriích.

Autor: D. Janková + R. Jelínek + A. Syrovátková

Všichni zúčastnění žáci postupně řešili úkoly z teoretické části, kterou vypracovávali doma. V těchto úkolech řešili problematiku plynů při své pomyslné cestě na planetu Mars. „Posádka“ žáků přitom zkoumala vlastnosti atmosférických plynů, hodnotila chemické děje příznivé ke zlepšení složení atmosféry na Marsu. Pár členů posádky během této části společného letu už opustilo pracovní team.

Praktická část chemické olympiády proběhla ve dvou částech: v první žáci prakticky vyráběli a hodnotili vlastnosti plynů zahříváním různých chemikálií – zkoumali čichový vjem, pH vznikajících plynů, reakce na plamen, určovali názvy, vzorce a výskyty vznikajících plynů. Ve druhé části žáci jímali vyráběný plyn a počítali spotřebu materiálu pro výrobu plynu pro rostliny, které by se pěstovaly na Marsu po přistání.

Na závěr chemické olympiády na žáky čekal teoretický test na ověření jejich znalostí.

Po několikaměsíčním letu se chemickou analýzou zjistilo, že mezi nejskvělejší chemiky na Juventě patří:

    1. SYROVÁTKOVÁ Adéla z 9. A

    2. KOLÁŘOVÁ Ester Valerie z 9. B

    3. JELÍNEK Roman z 9. B

    4. Pinková Alice z 9. B

    5. Rešlová Karolína z 9. A

    6. Swierczewski Kamil z 9. A

    7. Mejsaroš Artur z 9. A

    8. Hadravová Jitka z 9. B

A jak to bývá zvykem - tři nejlepší chemici postoupili do okresního kola CHO, které se konalo 1. 3. 2019 na Gymnáziu B. Hrabala v Nymburce.

Naši Juvenťáci si skvěle poradili i v rámci konkurence v okresu: Adéla SYROVÁTKOVÁ se umístila na 3. místě, Roman Jelínek na 4. místě a Ester Valerie Kolářová na 8. místě.

Všem chemickým badatelům za jejich studijní snahy upřímně gratulujeme!