: ZŠ Juventa > Články 2020/2021 > Lapbooky Vesmír 6. A

Lapbooky Vesmír 6. A

Žáci 6.A si na podzim procvičovali téma vesmír praktickým způsobem v podobě tvůrčí tvorby lapbooků. 

Lapbook je interaktivní 3D kniha, kterou si žáci vyrábějí sami. Jedná se o knihu, která vytváří ucelený soubor informací, zajímavostí a aktivit na dané téma. Zdroj, inspirace a více informací získáte na internetu např. zde: zakatedrou.cz.  

Autor: Peter Čerňanský 

Práce probíhala ve skupinkách, které si zvolili sami žáci, stejně jako konkrétní téma z oblasti vesmíru. Většinu lapbooků stihly děti vytvořit ještě ve škole před uzavřením. Bohužel již však nestihly své projekty prezentovat před třídou. 

Během distanční výuky tak žáci natáčeli a sestříhali krátká videa, kde představovali své lapbooky svým spolužákům. Videa byla vložena na internet do učebny, kde probíhaly i online hodiny. Žáci tam poté svými komentáři hodnotili práce svých spolužáků. Během online hodin a po návratu do škol ještě dané skupiny pokládali otázky z lapbooků svým spolužákům na daná témata, a tak si všichni dané učivo krásně ještě jednou procvičili.  

Černá díra.mp4
lapbook.MP4

Co se dětem nejvíce líbilo na dané práci? Tvůrčí svoboda, přátelská atmosféra, kamarádská spolupráce a co nejvíc potěšilo mě jako učitele: to, že děti nechtěly vůbec končit hodiny, kdy to tvořily a hlavně to, že je tento způsob učení moc bavil a byla vidět velká radost v jejich očích.