: ZŠ Juventa > Články 2022/2023 > Čteme se stonožkou Božkou

Čteme se stonožkou Božkou

Všichni žáci 2. stupně měli letos možnost zúčastnit se školního projektu “Čteme se stonožkou Božkou”. A že se na naší škole našlo čtenářů! 

O co v projektu šlo? Každá knížka, kterou někdo na druhém stupni přečetl, získala své kolečko, to pak češtinářky připíchly na nástěnku. Kolečka tak postupně vytvářela dlouhé tělo housenky Božky. Na lícové straně kulatých lístečků byl napsán název knihy a jméno autora. Z rubu pak bylo jméno čtenáře a příslušná třída. Třídy soutěžily mezi sebou podle ročníků, takže stonožka hrála různými barvami. Každý ročník měl totiž jinou barvu. 

Božka postupně rostla a rostla. Všechny nás bavilo pozorovat, jak se postupně zvětšuje. Byla zároveň i skvělou inspirací pro samotné čtenáře, protože desítky knih napsané na barevných kolečkách vybízely k dalšímu čtení.

Jak čas běžel a stonožka se prodlužovala, zvyšovalo se i napětí. Kdo nakonec zvítězí? Někteří čtenáři se do toho skutečně “obuli” a byli schopni přispět i 18 knihami. Uznání knížky bylo podmíněno zápisem do čtenářského deníku a jeho odevzdáním učitelce češtiny. 

Výsledky jsme vyhlásili na konci měsíce března, protože právě březen je nazýván měsícem knihy. Během půl roku se žákům 2. stupně podařilo přečíst neuvěřitelných 653 knih a společná stonožka Božka tak měřila přes úžasných 32 metrů. Děkujeme všem čtenářům.

Poděkování patří i našim češtinářkám, které pečlivě a s nadšením připichovaly kolečka na nástěnku. A v neposlední řadě sekretářkám za poskytování nekonečného množství špendlíků. 

Autor: čtenáři a čtenářky z Juventy

A které knížky jsme na Juventě četli nejraději? 

Nejčtenější byl jednoznačně Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry). Na druhém místě se umístil Harry Potter a Kámen mudrců (J. K. Rowlingová) a třetí příčku obsadila knížka My děti ze stanice ZOO (Christiane F.), která byla oblíbena hlavně mezi deváťáky. 

A jak to tedy dopadlo v jednotlivých ročnících?

Mezi šestými třídami zvítězila velmi těsně 6. B, v sedmém ročníku vyhrála 7. F, prvenství mezi osmičkami získala těsně 8. A a mezi devátými třídami nejvíce četla 9. A.

Všechny zmíněné třídy získaly jako odměnu diplom a Žolíka na odpuštění špatné známky z českého jazyka.

Vyhlásili jsme i nejlepší čtenáře jednotlivých ročníků. 

Každý z nich získal krásnou knihu poskytnutou nakladatelstvím Albatros. Za 6. třídy vyhrála Diana Mammadova ze 6. C. V sedmém ročníku to byly Kristýna Galečková a Paula Patricija Pavlova ze 7. F. V osmých ročnících se největšími čtenářkami staly Nicol Doležalová z 8. A a Tereza Svobodová z 8. C. Karolína Miškovská z 9. A získala prvenství v řadách deváťáků. 

Děkujeme všem za spolupráci a přejeme spoustu krásných zážitků při čtení knížek.