: ZŠ Juventa > Články 2022/2023 > Cykloexkurze do ZOO Chleby

Cykloexkurze do ZOO Chleby

V září 2022 jsme se my, žáci 8. E a 8. B, jeli podívat do krásně se rozvíjející soukromé ZOO Chleby. Děkujeme naší třídní paní učitelce Danici Jankové za skvělý nápad, jet do ZOO z Nymburka na kolech. Bohužel ne všichni mají kolo, proto polovina z nás jela autobusem.

Jen co jsme na kolech šťastně dorazili k parkovišti před ZOO, z dálky nás přivítal nádherný a velice hlasitý zpěv opic - gibonů. Po vstupu do staré části ZOO nás zaujala pestrá zahradní výsadba a krásné sochy různých zvířat. Právě proběhlo ranní krmení zvířat a tím se většina z nich rozeběhla, rozcvičila a připravila na nový den díky výborné snídani z masa, zelí nebo salátu či hmyzu.

Paní průvodkyně byly velmi příjemné a o zvířatech nám řekly mnoho zajímavostí. Pozorovali jsme několik druhů čiperných opic, které si nás zvědavě prohlížely. Lemuři se nahřívali na slunci ve svém legračním „jógovém“ posedu. Nejvíce nás ale všechny překvapil rychloběžec emu, který na nás pořád chtěl útočit přes vrata, aby tím ochránil své mládě. Nejroztomilejší ze všech byly ale kozičky, které pobíhaly a snídaly ve svém malém koutku, do kterého jsme mohli vstoupit. Neustále chtěly přikrmovat kuličkami, které jsme si nakupovali v automatu, a také jsme si je přitom mohli pohladit. Ani si nedokážete představit, jak byla srst jejich mláďat měkoučká! Moc se nám u nich líbilo! Na konci staré části ZOO u obrovského akvária jsme pozorovali obdivuhodné kusy kaprů, okounů, jeseterů i sumců.

Následně jsme přešli do nové části ZOO, kde jsme si nejdříve užili chvíle na prolézačkách, houpačkách a různých jiných atrakcích. Paní Blažinová byla neustále ve střehu, aby v případě nutnosti poskytla zdravotní pomoc. Naštěstí se ale nikomu nic nestalo =). Děkujeme jí i za technickou podporu doprovodným autem a taky za krásné fotečky! 

V novější části ZOO jsme procházeli vedle pole s krásným výhledem na kostel po cestičce, kde volně pobíhali kohoutci a slepičky. Úplně na začátku jsme krmili daňky, kteří vypadali jako Bambi z pohádky od Disneye. Následně jsme viděli velbloudy a v zadní části lví pavilon. Bohužel lví králové spali, tak jsme je neviděli v celé jejich kráse. Dál jsme si mohli prohlédnout medvědy v novém velkém výběhu a také si pohladit měkoučké jemné ovečky. Navštívili jsme i terárium, kde bylo mnoho druhů plazů, ještěrů, ale i drobné zvědavé opičky kosmánci.

Děkujeme paní učitelkám Jankové a Kolínské za skvělý cyklovýlet!  Autobusem bychom nepotkali zvědavé býčky, kteří se k nám seběhli na další porci jablíček při naší jízdě na kole. =)

Prožili jsme den plný zábavných, veselých i poučných zážitků. Můžeme přidat ještě hodně dalších synonym, ale důležité je to, že jsme si vše užili a exkurzi do ZOO Chleby všem moc doporučujeme. Nebudete toho litovat!

Skvělý podzim vám přejí žáci 8. E + 8. B =)