: ZŠ Juventa > Články 2022/2023 > Florbalové turnaje – podzim 2022

Florbalové turnaje – podzim 2022

Letošní podzim byl již vyplněn florbalovými turnaji v normální podobě běžné před covidem. Na počátku listopadu se uskutečnilo v naší škole tradiční školní kolo žáků z druhého stupně. Hráli jsme na dvou hřištích v naší moderní sportovní hale s mantinely. Utkání probíhala systémem 3+1 a mohli jsme vidět krásné souboje velmi šikovných florbalistů, ale i snahu hráčů, kteří s florbalem teprve začínali. V mladší kategorii 6.-7. tříd nakonec zvítězil tým Jalovci po napínavém finále, ve kterém vrátili prohru Bobrům, kteří opanovali základní skupinu. Starší kategorii vyhrála po urputném souboji třída 9.E, když porazila nejšikovnější florbalisty a vítěze základní části tým Lavíci.

Nejlepší hráči z obou kategorií poté reprezentovali školu v okresních kolech v Nymburce. Starší žáci z 8.-9. tříd bohužel nedokázali uplatnit svůj potenciál. Po dvou remízách se silnými Semicemi a ZŠ Poděbrady V.H. v základní skupině a velké naději v posledním zápase, kdy jsme potřebovali porazit nejslabší celek ve skupině z Kostomlat, jsme vypadli již po základní skupině díky nečekané prohře. Nepomohla ani naše skoro dvou minutová powerplay – hra bez brankáře. Každopádně snaha byla vidět a konkurence byla veliká, 14 škol z celého okresu. Třeba se poštěstí příští rok.

Mladší žáci z 6.-7 tříd měli den před Mikulášem rovněž velkou konkurenci v podobě 15 škol z celého okresu, které byli rozděleny losem do čtyř skupin. Mladší i starší kategorie se hrála v Nymburce v tělocvičně na zimním stadionu. Hřiště bylo dosti neregulérní, do čtverce, mantinely jen na jedné straně, překážely tam žebřiny, sítě. Ale každý celek měl stejné podmínky, nicméně i organizátoři říkali, že se jim to tam nelíbilo a budou na příští rok hledat jiné prostory. Mladší žáci prohráli sice první utkání ve skupině 0:1 s Kounicemi, druhé utkání jsme jasně opanovali 2:0, soupeřem nám byla Loučeň. V závěrečném utkání skupiny nás čekalo derby s Lysou nad Labem. K postupu do play-off nám stačila remíza. Na začátku zápasu jsme však inkasovali gól, ale naštěstí jsme se poté zvedli a dvěma góly jsme stav utkání otočili. Z druhého místa jsme postoupili do osmifinále, které jsme jako jeden z mála celků opanovali naprosto jednoznačně 3:0 a čekalo nás čtvrtfinále – brána velkého úspěchu a šance bojovat opět o pohár a medaile. Bohužel jsme ho nezvládli a prohráli s vícenásobnými vítězi okresního kola ze Semic 0:2. Ale i tak je 5.-8. místo úspěchem a věřím, že i dobrým odrazovým můstkem do dalších roků. Kluci totiž hráli týmově a věřím, že si to přenesou i do starší kategorie.

Dne 23. listopadu se uskutečnilo v naší škole okresní kolo v systému 4+1 pro žáky a žákyně 4.-5. tříd. V konkurenci 6 škol z okresu jsme získali pohár a bronzové medaile. Na tomto turnaji se nehrál systém play-off a hrálo se pouze systémem každý s každým. Vítězství turnaji nám uteklo o vlásek díky zbytečné remíze se ZŠ Krchleby. Ale aspoň si zahráli i náhradníci a celkově jsme měli narychlo velmi týmově působící družstvo a můžeme své kvality ukázat ještě jednou v letošním školním roce při okresním kole v systému 3+1, který by se měl konat rovněž v naší škole někdy v únoru.

Autor: Peter Čerňanský