: ZŠ Juventa > Články Archiv > Články 2023/2024 > Basketabalová soutěž jr. NBA

Basketabalová soutěž jr. NBA

Jednou z nejprestižnějších sportovních akcí pro školy v Česku je basketbalová soutěž jr. NBA.

Jr. NBA je jedinečný projekt pro děti, které mají šanci, alespoň na jednu sezónu zažít pocity těch nejlepších hráčů NBA. Každá škola, respektive tým, reprezentuje jeden z 30. týmů, který jim je přidělen na základě draftu. Tento projekt je ve stejné podobě realizován po celém světě a organizace s hráči NBA se aktivně podílejí. Do 6. ročníku této soutěže se opět přihlásila ZŠ Juventa, která musela nejdříve projít kvalifikačním kolem, aby se dostala do základní části soutěže. Kvalifikační turnaj se v červnu odehrál v Brandýse nad Labem, zde se bojovalo o dvě vstupenky do základní části, za účasti domácí ZŠ Na Výsluní, ZŠ z Jablonce nad Nisou a ZŠ Juventa.

Prvním postupujícími se stala ZŠ Brandýs nad Labem, která vyhrála nad oběma týmy. Druhými postupujícími se po přesvědčivé výhře stali hráči a hráčky ZŠ Juventa. Začátkem října se uskutečnil slavnostní draft, ve kterém Jiří Welsch naší škole vylosoval tým, který jsme letos reprezentovali a to Milwaukee Bucks. Milwaukee Bucks jsou šampióni z roku 2022, které táhne nejlepší hráč NBA z roku 2018. a 2019 řecký bohém Giannis Antetokounmpo. Našimi soupeři v centrální divizi byl tým Cleveland Cavaliers (ZŠ Na Výsluní Brandýs nad Labem), Detroit Pistons (ZŠ a gymnázium Nový Porg Praha), Indiana Pacers (ZŠ Na Smetance Praha) a Chicago Bulls (ZŠ Donovalská Praha).

První turnaj se odehrál v polovině října v Brandýse nad Labem. Domácí tým byl nad naše síly, s Detroitem jsme sice odehráli vyrovnaný zápas, ale opět jsme prohráli. Naopak nad týmem Indiany a Chicaga jsme přesvědčivě vyhráli. Druhý turnaj se odehrál na začátku listopadu opět v Brandýse nad Labem. Tam jsme nejdříve porazili Indianu, poté se nám bohužel nepodařilo zvítězit nad Detroitem ani nad domácím Clevelandem. Před posledním zápasem s Chicagem, jsme také na dálku bojovali  o postup do Play Off se ZŠ z Domažlic, ta měla oproti nám lepší skóre +69.,ale nakonec jsme Chicago porazili o 84 bodů a zajistili si další účast v této soutěži.

Na konci listopadu se odehrálo play off, kde jinde než v Brandýse nad Labem, tam jsme utkali s loňským vítězem jr. NBA se ZŠ z Písku, hrající za tým Toronto Raptors. S tímto soupeřem jsem, až do poslední čtvrtiny hráli vyrovnanou partii, ale nakonec jsme proti favoritovi prohráli. Poslední zápas jsme odehráli proti ZŠ z Přeštic, hrající za Washington Wizards. V zápase dvou poražených týmů z play off, jsme se s tímto ročníkem rozloučili výhrou. Nejlepším hráčem našeho týmu se stal Filip Novák, který získal nejvíce hlasů od trenéru našich soupeřů.

Všem hráčům a hráčkám patří velké poděkovaní za předvedený výkon a za výbornou reprezentaci ZŠ Juventa. Za odměnu všem hráčům a hráčkám věnoval organizátor soutěže dresy Milwaukee Bucks. Tak zase příští rok!

Autor: Dana Macková