: ZŠ Juventa > Články Archiv > Články 2023/2024 > Čtení se starou dýní

Čtení se starou dýní

….Tak to není čtení s učitelkou těsně před důchodem (no, i když…) To je tajná večerní akce žáčků z 1. třídy ZŠ Juventa. Sraz byl večer u školy. Byla už tma a děti s čelovkami a baterkami se spolu s rodiči sešli u hlavního vchodu školy. Do akce zapojený pan školník podal v 18h jednomu z rodičů tajné psaní od „staré dýně“. Tam se dočetli, že ten opravdový sraz není u školy, ale až u Tůní. Cesta byla tmavá, napínavá, ale nikdo se nebál, protože děti ty rodiče přece ochrání - nebo to je naopak?

U Tůní už čekala stará dý…teda vlastně paní učitelka, která dětem povyprávěla strašidelný příběh o tom, proč se Šibáku vlastně říká Šibák. To proto, aby se děti aspoň trošku bály. No a pak začalo plnění „čtecích“ úkolů na stanovištích kolem největší tůně.

Velkou pomocí pro starou dý…paní učitelku byly žákyně druhého stupně, které na stanovištích úkoly vysvětlily, kontrolovaly a zapsaly body do dýňové bodovací knížky. Největší radost ale dětem udělalo překvapení na závěr. Dostaly do ruky polévkové lžíce a po slovech „jdeme dlabat dýni“ se mohly vrhnout na dýni….Na obrovský dort ve tvaru dýně. To bylo radosti!

Velkou odměnou pro rodiče byla ta radostná světýlka v očích dětí a skvěle strávený společný čas. Všem moc děkuji. Panu školníkovi, dětem, starším pomocnicím, ale hlavně rodičům za vytvoření super atmosféry

Autor: Yveta Šmejkalová