: ZŠ Juventa > Zprávy > 2022/2023 > Přijímací řízení na SŠ 2023-2024

Přijímací řízení na SŠ 2023/2024

Zveřejnění kritérií přijímacího řízení SŠ

Odevzdání přihlášek na SŠ

Talentové přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky jednotné

jednotné zkoušky – čtyřleté obory vzdělání 

jednotné zkoušky – 6letá a 8letá gymnázia

náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Školní přijímací zkoušky

Formuláře přihlášek

Přihlášky na SŠ

Žák může podat nejvýše dvě přihlášky pro obor vzdělání s talentovou zkouškou a nejvýše dvě přihlášky pro ostatní obory vzdělání.

Přihlášky, s potvrzenou klasifikací za poslední dva ročníky povinné školní docházky, vydává žákům naše škola po pololetním vysvědčení (není tedy třeba přihlášky dopředu vyplňovat). Zájemci o studium na středních školách s talentovou zkouškou dostanou přihlášky v průběhu měsíce listopadu, musí se o ně však přihlásit. 

Žádáme všechny žáky i jejich rodiče (zákonné zástupce), aby ve spolupráci s třídními učiteli zkontrolovali správnost všech údajů v systému bakaláři – zejména kontaktní informace!

Rodiče (zákonní zástupci) do přihlášky doplní 2 střední školy a příslušné obory studia nebo 1 střední školu dvakrát (stejná pravidla platí i pro víceletá gymnázia). Pořadí škol na obou přihláškách je vždy shodné a nevyjadřuje preferenci školy. Některé školy dále vyžadují lékařské potvrzení.

Dále doporučujeme k přihlášce přiložit případná osvědčení o školních úspěších (umístění ve školních olympiádách apod.) Vyplněnou přihlášku uchazeči (zákonní zástupci) doručí na vybranou střední školu nejpozději do termínu uvedeného výše.

Více informací o přijímacích zkouškách naleznete na stránkách Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (https://prijimacky.cermat.cz/).

Zápisový lístek

K potvrzení úmyslu uchazeče stát se žákem na dané střední škole slouží zápisový lístek.

Každý uchazeč o vzdělávání ve střední škole obdrží jeden zápisový lístek. Svůj úmysl vzdělávat se v dané střední škole potvrdí uchazeč odevzdáním zápisového lístku na SŠ nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne oznámení rozhodnutí.

Nebude-li zápisový lístek ve stanovené lhůtě škole doručen, vzdává se uchazeč práva být přijat za studenta dané střední školy a na jeho místo lze přijmout jiného uchazeče.

Zápisový lístek může uchazeč uplatnit jen jednou; to neplatí v případě, že uchazeč chce uplatnit zápisový lístek na škole, na kterou byl uchazeč přijat později na základě odvolání nebo byl-li přijat na obor s talentovou zkouškou a později na obor bez talentové zkoušky (v tomto případě je možné zápisový lístek vzít zpět ze střední školy a odevzdat ho na druhou střední školu).

Zápisový lístek dostanou žáci společně s přihláškami ke studiu. Zápisový lístek podléhá evidenci. V případě ztráty Vám bude vydán nový oproti čestnému prohlášení o ztrátě.

Odvolání

Odvolání proti nepřijetí je možné podat řediteli střední školy nejpozději do 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí.